Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές.

Αντιγράφω από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής:

Πιο ψηλά οι περιζήτητες σχολές...

Άνοδο στις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων περιζήτητων σχολών των ΑΕΙ σηματοδοτούν τα στοιχεία των γενικών βαθμών πρόσβασης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτή η άνοδος θα είναι απόρροια του «συνωστισμού» περισσότερων υποψηφίων φέτος στα βαθμολογικά ρετιρέ - γενικοί βαθμοί πρόσβασης από 15 και πάνω. Ειδικότερα, για τις σχολές υψηλής ζήτησης, βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 έχουν 8.915 υποψήφιοι (9,91%) έναντι 7.891 (8,45%) πέρυσι.

Ενδεικτικά:

Τα πεδία

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι νομικές χολές και τα παιδαγωγικά θα κινηθούν ανοδικά κατά 400 μόρια τουλάχιστον. Η κατώτατη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα του πεδίου θα κινηθεί στα 11.760 μόρια (Ποιμαντικής, Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ).

- Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι υψηλόβαθμες σχολές (πολυτεχνεία, πληροφορικής) θα παρουσιάσουν άνοδο της τάξης των 100 μορίων ή σταθεροποίηση, και τούτο λόγω της καλής απόδοσης κυρίως της θετικής κατευθύνσης στη Φυσική και τη Χημεία. Το κατώτατο όριο εισαγωγής για τα τμήματα του 2ου πεδίου θα κινηθεί στα 11.220 μόρια (Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου) και του 4ου στα 12. 290 μόρια (Δασολογίας Θράκης).

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις των περιζήτητων ιατρικών σχολών θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, κατά περίπου 100 μόρια. Το όριο εισαγωγής για τις σχολές του πεδίου θα κινηθεί στα 15.900 μόρια (Νοσηλευτική Πελοποννήσου).

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές) οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά, κατά περίπου 100-150 μόρια. Το όριο εισαγωγής για τις σχολές του πεδίου θα κινηθεί στα 13.440 μόρια (Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Πελοποννήσου).

-------

Όταν στην περίοδο των εξετάσεων, εκφράζαμε την διαφωνία μας για τα πολύ εύκολα θέματα των εξετάσεων στη Φυσική, υπήρξαν συνάδελφοι που εξέφραζαν διαφορετική άποψη. Τα παιδιά μείνανε ευχαριστημένα, γιατί έγραψαν καλά, αλλά από ότι φαίνεται η λυπητερή έρχεται τον Αύγουστο. Θα έχουν μεγάλη βαθμολογία, αλλά δεν θα μπουν στη σχολή που επιθυμούσαν...

Από την ίδια εφημερίδα μπορείτε να δείτε και έναν πίνακα με ενδεικτικές βάσεις των σχολών. Προσοχή όμως να μην ξεχνάμε ότι είναι εκτιμήσεις και όχι οι βάσεις.

1 σχόλιο:

PIL είπε...

Θα χαρακτηριζα αστειο το γεγονος εκτιμησης βασεων που επανειλημμενα επιχειρουν οι "ειδικοι" των εφημεριδων χωρις να λαμβανεται υποψη η προτιμηση των παιδιων οπως διαγραφεται μεσα απο τα μηχανογραφικα δελτια που εμεις οι μαθητες καταθετουμε αυτες τις μερες!Θεωρω αδιανοητη την προβλεψη για ανοδο ιατρικων-φαρμακευτικων σχολων(ειμαι θετικη κατευθυνση)καθως τα 2 προηγουμενα χρονια ειχαμε περιπου ιδιο αριθμο αριστουχων και οι βασεις βρισκονταν σε αυτα τα επιπεδα...Παντως εγω δεν ξερω αν περναω ιατρικη στην πολη μου...Σιγουρα ομως και οδοντιατρικη να περασω,απολυτως κανενα προβλημα δε θα εχω